Helenes Hilmar og katastrofen i Bari

Nogle af os, der er fætter eller kusine til Hilmar, har hørt om hans død under 2. Verdenskrig. Her er nogle oplysninger vedrørende sagen. Det er oplysninger, som jeg har fra en bog af Henrik Krüger: ”Sømænd i Helvede”, som jeg har lånt af fætter Jørgen.

Bogens undertitel: ”Det danske skib Lars Kruses skæbne under 2. Verdenskrigs skjulte giftgas-katastrofe.” På bogens bagside står at læse: ”Det danske skib SS Lars Kruse og dets besætning blev ofre for en af 2. Verdenskrigs værste katastrofer, med tilnavnet ”Lille Pearl Harbor”. 2574 giftgasbomber om bord på et amerikansk skib eksploderede under et tysk luftangreb mod den italienske by Bari og sendte en regn af sennepsgas ud over havnen. 17 skibe blev sænket, langt over 1.000 omkom, og giftgassen medførte ufattelige lidelser og død, som kunne have været undgået, hvis de allierede chefer ikke var gået i panik.”


Jeg har ovenstående indsat et billede af Hilmar som barn – Jeg har ikke noget af ham som voksen – ved siden af et foto af ”Lars Kruse”.

Den 9.april 1940 – den dag tyskerne besatte Danmark – blev ”Lars Kruse” sammen med adskillige andre danske skibe tilbageholdt i engelske og skotske havne. Skibene kom herefter under administration af britiske rederier. ”Lars Kruse” klarede mange farlige sejladser på Nordatlanten, inden det blev sent til Middelhavet. I september 1943 ankom skibet så til området.

Den 2. december 1943 lå ”Lars Kruse” i Bari-havn med en last høj-oktan flyverbenzin. En stor del af havnens øvrige skibe var også lastet med flyverbenzin eller ammunition. Og så var der et skib lastet med giftgas.

Bari var med sine 250.000 indbyggere den største by i det sydøstlige Italien og hovedstad i regionen Apulien. Bari var forsyningshavn for de fremrykkende allierede styrker i Italien.

Tyskerne havde fra luften set at havnen i Bari var fuld af skibe. Et af disse skibe var ”Lars Kruse”, hvor fætter Hilmar var ombord. Tyskerne havde flyvebaser i det nordlige Italien, hvor de fik samlet lige ved 100 bombefly, som de ville sætte ind i et angreb mod havnen i Bari.

I Bari var man slet ikke forberedt på tyskernes angreb. Byen og havnen var fuldt oplyst, så tyskerne havde ikke besvær med at finde deres mål for bomberne.

Flyverne blev i skumringen den 2. december 1943 sat ind fra kysten. Det ene skib efter det andet blev ramt og havnen forvandledes til et inferno af eksplosioner, flammer og røg. Det ene skib efter det andet sprang i luften. ”Lars Kruse” havde revet sig løs af fortøjningerne og var drevet ud i havnebassinet, da det også blev ramt. Hilmar blev dræbt ved eksplosionen, eller også druknede han i havnebassinet.


Her ses 2 af de næsten 100 tyske fly fra angrebet, og ved siden af er der et foto fra katastrofen i Bari havn.

En hel del søfolk blev reddet op fra havnebassinet. Men de gik store lidelser i møde på grund af at havnen var dækket af et lag giftgas. Mange af dem døde efter flere dages lidelser.

I alt døde 18 mand af besætningen på ”Lars Kruse”, de 5 døde under bombardementet, 11døde af sennepsgas-forgiftning og 2 døde af en bladning af kvæstelser og sennepsgas-forgiftning. Det var lidt over halvdelen af besætningen, der mistede livet. Donkeymand Hilmar Hansen blev 26 år.

Mogens